De Nieuwe Ondernemersbank, een initiatief van Ondernemend Nederland (ONL) van Hans Biesheuvel, wil vanaf september MKB-ondernemers gaan helpen bij het verkrijgen van financiering. Niet door bedrijven leningen te verstrekken, maar door ze te helpen verschillende vormen van financiering te ‘stapelen’.
Had je dertig jaar geleden geld nodig, dan stapte jaar naar de bank. Inmiddels is dat niet meer zo. De banken zijn extreem voorzichtig en wijzen veel aanvragen af. Er zijn wel veel alternatieve vormen van financiering, denk aan crowdfunding of het aantrekken van private investeerders of kredietunies. Maar het is voor de ondernemer vaak lastig die partijen te vinden, laat staan er een goede keuze uit te maken.
Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, wil dat probleem gaan oplossen met De Nieuwe Ondernemersbank (DNOB) die in september van start gaat. “We worden de frontoffice voor die wel veertig loketten waar je voor financiering terecht kan. We gaan ondernemers helpen die verschillende financiers te ‘stapelen’.”
Bank of geen bank
De Nieuwe Ondernemersbank (DNOB) die in september van start moet gaan, is dus geen ‘echte’ bank. Er is geen bankvergunning en er is ook geen zak geld die ‘de bank’ kan uitlenen aan ondernemers. De financiële poot van de belangenorganisatie van de oud-voorzitter van MKB-Nederland, geeft geen krediet, maar bemiddelt tussen tussen financier en de ondernemer.
Op de vraag of het dan niet erg verwarrend is om jezelf dan toch bank te noemen, antwoordt Biesheuvel ontkennend. “Het is de moderne versie van de bank. En bovendien, een zakenbank als Morgan Stanley is ook een bank, maar heeft ook geen spaargeld dat het uitleent aan bedrijven.”
DNOB gaat bovendien wel degelijk een aantal banktaken vervullen. En dan vooral die taken die vroeger door de accountmanager van de bank werden gedaan, maar die de afgelopen jaren grotendeels zijn wegbezuinigd: het persoonlijke contact en het advies op maat.
Televisieprogramma basis idee
Het idee van DNOB ontstond het afgelopen jaar toen Hans Biesheuvel meewerkte aan De OndernemersClub, een evenement en televisieprogramma van RTL 7.
"Bij de eerste uitzending stond financiering op het programma en dat bleek een heel groot item. Bij het tweede programma hebben we toen financiële partijen uitgenodigd: banken, private investeerders, Qredits (microkredietorganiatie, red.), NPEX (beurs voor MKB-bedrijven), noem maar op. We hebben toen een hoek ingericht, waar je financiers kon ontmoeten. Je zag dat als gevolg van die ontmoetingen ook daadwerkelijk financieringen tot stand kwamen", zegt Biesheuvel. "Het waren vaak combinaties, dus NPEX en de bank, of private investeerders én de bank."
De 'finance corner' is sindsdien een vast onderdeel van De Ondernemersclub, maar Biesheuvel had al snel het idee dat hij er meer mee moest. "Als het hier kan, dan kan het ook elke week, dacht ik", zegt Biesheuvel. Dat moet nu mogelijk worden door de samenwerking met Credion, een financieringsadviseur voor het MKB die al beschikt over een kantorennetwerk.
'Frontoffice voor financiers'
DNOB wordt overigens niet Credion in een ander jasje, ook al gaat de bank gebruikmaken van de kantoren en de expertise van de adviseurs. "Met DNOB willen we geen geld te verdienen, want het is onderdeel van Ondernemend Nederland en wij hebben geen winstoogmerk."
De ondernemer gaat wel betalen bij DNOB. Dat is per uur, of als dat beter uitkomst, een percentage van de financieringsom, maar ONL wordt er niet beter van.
Gebrekkige financiering ondernemingsplan
De dienstverlening van DNOB steunt volgens Biesheuvel op vier pijlers. "Ten eerste gaan we ondernemers helpen met het maken van een financieringsplan. Veel ondernemingsplannen zijn vaak goed, maar de financieringsparagraaf is vaak heel matig. Als die in orde is, dan neemt de kans op financiering, ook van de bank, enorm toe", zegt Biesheuvel.
De tweede pijler is ervoor te zorgen dat die financiering er ook komt. "We gaan bijeenkomsten houden waar ondernemers kunnen pitchen bij investeerders, via de ondernemersclub, maar ook op de kantoren", kondigt Biesheuvel aan. Vervolgens zal DNOB helpen bij het samenstellen van de juiste 'mix'.
De derde poot van de bank wordt advies en begeleiding in het vervolgtraject. De ondernemer wordt actief gecoacht, ook nadat de financiering is rondgekomen. "Wel leren we ze te zorgen voor een goede rapportage. Je merkt dat de bereidheid bij partijen om te financieren sterk toeneemt als ze weten dat een ondernemer goed begeleid wordt."
De vierde tak hangt daarmee samen, want dat is de Finance Acadamy. "Ondernemers hoeven geen financieel specialisten te worden, maar we willen ze wel meer kennis meegeven." Dat het schort aan kennis, blijkt volgens Biesheuvel wel uit het feit dat het bericht van de bank dat de ondernemer onder bijzonder beheer valt, vaak als een donderslag bij heldere hemel komt. Terwijl ze dat met wat kennis al lang en breed hadden kunnen zien aankomen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl